Skip to content

Parhaat lasten lelut kehittävät sosiaalisesti ja fyysisesti sekä haastavat lasta älyllisesti

Palikkaleluja, puruleluja, junia, junaratoja, autoja ja nukkeja. Millaiset lasten lelut ovat oikeasti tarpeellisia ja hyviä? Peruslelut, kuten pallot, kirjat ja palikat palvelevat parhaimmillaan useita vuosia monikäyttöisyytensä vuoksi. Kun lapsi varttuu, lelut saavat uusia käyttötarkoituksia. Esimerkki monivuotisesta ja moneen käyttöön soveltuvasta lasten lelusta on palikkakasa. Kaatuvista palikkakasoista ja torneista syntyy pienelle vauvalle suurta riemua, kun taas yksivuotias aloittelee palikkakasojen rakentamista itse. Vanhempi lapsi yrittää jo muodostaa palikoista esimerkiksi kyliä, taloja tai autotalleja.

Pienten lasten lelut

Vauvalle ja sylilapselle erilaiset aisteja stimuloivat lelut ovat kannattavia hankintoja. Tällaiseen tarkoitukseen rakennuspalikoiden lisäksi sopivat esimerkiksi kirkkaan väriset kuvat, erilaisia aktiviteetteja sisältävä puuhamatto ja rikkoutumaton peili. Lelut kehittävät lapsen luovuutta ja mielikuvitukselle jää tilaa.

Lasten kanssa voi myös itse askarrella leluja. Esimerkiksi pieni lasinen purkki, jossa on kuivia mustapapuja, sopii hyvin helistimeksi ja pahvilaatikosta saa hienon hellan tai avaruusaluksen.

Vanhempien lasten lelut

Hieman vanhempien lasten lelut voivat olla osittain samoja kuin pienempien lasten lelut. Samoja leluja voidaan käyttää eri tarkoitukseen, kun esimerkiksi aikaisemmin vierittämiseen ja toiselle ojentamiseen käytettyä palloa voi nyt hyödyntää potkupallopeleissä ja pallon heitossa.

Palapelit ja kirjat voivat vanhemmalla lapsella olla jo haastavampia kehittäen näin esimerkiksi ongelmanratkaisukykyä ja lukutaitoa. Värittäminen ja piirtäminen kehittävät taas lapsen luovuutta ja lastenhuoneessa olisikin hyvä olla oma rauhallinen paikka väritys- ja lukuhetkille.

Ota nämä huomioon leluja hankkiessa

• Alle 3-vuotiaalle tarkoitetussa lelussa ei saa olla, eikä siitä saa irrota, pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Tarkista siis lelujen osat ja koko ennen ostamista.
• Huomaa ikärajoituksen ja ikäsuosituksen ero. Ikärajoitus voidaan ilmaista esimerkiksi näin: kielletty alle 2-vuotiailta. Rajoitus perustuu lelun turvalliseen käyttöön. Ikäsuositus taas perustuu lapsen valmiuksiin leikkiä kyseisellä lelulla.
• Testaa ääntä pitävien lelujen äänenvoimakkuus. Korvaa lähellä pidettävät lelut eivät saa ylittää 80 desibelin äänenvoimakkuutta.

Tule oppimaan lisää lasten leluista ja tekemään hyviä löytöjä Lapsimessuilta. Tutustu tapahtuman ohjelmaan ja tarjontaan etukäteen ja hyödynnä etukäteistarjoukset liittymällä Messuklubiin!

Tutustu lapsimessuihin  Liity messuklubiin