Skip to content

Monenlaiset perheet

Minkälainen perhe teillä on?

Perheeseen voi kuulua äitejä ja isiä, yhteisiä lapsia ja lapsia edellisistä parisuhteista, adoptoituja tai sijoitettuja lapsia, isovanhempia, siskoja ja veljiä. Kaikki perheet ovat yhtä hyviä ja tärkeitä, kunhan kaikilla on hyvä ja turvallinen olla.

Lapselle tärkeintä on se, että ympärillä on turvallisia aikuisia, riippumatta siitä kenestä perhe koostuu. Arvioiden mukaan noin joka kolmas perhe poikkeaa niin sanotusta tavallisesta biologisesta isästä ja äidistä sekä lapsista koostuvasta ydinperheestä. Erilaiset perheet onkin hyvä ottaa esimerkiksi päiväkodissa huomioon erilaisin sanavalinnoin, olettamatta, että perheessä on äiti ja isä. Vanhemmuus on yhtä hienoa, ihanaa ja raskasta, oli vanhemmat keitä hyvänsä.

Adoptioperheissä vanhemmat ovat käyneet usein pitkän ja raskaan adoptioprosessin ennen lapsen saamista ja perheeseen adoptoitu lapsi saattaa kantaa suurta taakkaa, joka aiheuttaa perheelle huolta ja haasteita. On hyvä huomioida adoptioperheelle puhuttaessa, että adoptiovanhemmat ovat lapsen oikeat vanhemmat ja adoptiolapset perheen oikeita lapsia.

Sateenkaariperheissä vanhemmat ovat nais-, mies- tai transparien muodostamia ydinperheitä. Heidän lapsensa voi olla saaneet alkunsa esimerkiksi hedelmöityshoidoilla tai lapset voivat olla aiemmista parisuhteista.

Monikulttuurisissa perheissä vanhemmat ovat kotoisin eri kulttuureista. Tällaisissa perheissä hieman lähtökohdista riippuen saattaa olla puolisoiden kesken paljon erilaisia odotuksia perheen, roolien, oikeuksien ja velvollisuuksien suhteen.

Uusperheissä toisen tai molempien puolisoiden mukana perheeseen tulee lapsia aiemmista liitoista. Uusperheiden sisäisten kemioiden hiomisessa voi mennä pitkäkin aika kun samalla puolisot luovat suhdetta toisiinsa, toistensa lapsiin ja lapsen uusiin vanhempiin. Lisäksi esimerkiksi hankalat ex-kumppanit saattavat osaltaan kuormitusta perhe-elämään.

Liity nyt messuklubiin niin saat uusimmat vinkit ensimmäisten joukossa!

Liity klubiin