Skip to content

Raskausviikot – mitä niiden aikana tapahtuu?

Raskausviikot – mitä ja milloin?

Raskausviikot ovat parhaillaan ihanaa ja jännittävää aikaa. Tulevat vanhemmat saattavat kuitenkin myös kantaa huolta ja murhetta raskauteen ja vauva-arkeen liittyvistä asioista. Lapsen kehitys ja äidin kehossa tapahtuvat muutokset raskausviikkojen aikana kiinnostavat vanhempia, koska jokainen vaihe on uusi kokemus. Lapsi muuttuu ja kehittyy kohdussa joka päivä. Raskausviikot ja raskausaika voidaan jakaa raskauden ensimmäiseen kolmannekseen, toiseen kolmannekseen ja kolmanteen kolmannekseen.

Ensimmäinen kolmannes (rv 1-12)

Raskausviikot 1-12, eli ensimmäinen kolmannes, pitävät usein sisällään tiheytynyttä virtsaamistarvetta, pahoinvointia, väsymystä ja nipistelyä alavatsalla. Odottajan jaksamista tukevat säännölliset elämäntavat, riittävä lepo ja liikunta. Ensimmäisen kolmanneksen aikana lapsi kehittyy alkiosta noin 5,6 cm (keskimäärin) kokoiseksi sikiöksi. Raskausviikko 12 on aikaa, jolloin lapsen keho on saanut muotonsa ja aivot kehittyvät.

Toinen kolmannes (rv 13-27)

Raskauden toinen kolmannes pitää sisällään raskausviikot 13-27. Usein sanotaan, että tämä kolmannes on raskauden parasta aikaa. Tässä vaiheessa vauvamaha alkaa jo vähän näkyä, muttei usein kuitenkaan haittaa liikkumista ja normaalia arkea. Monet naiset kokevat itsensä hyväkuntoisiksi odotuksen keskikolmanneksessa. Pahoinvointi ja väsymys helpottuvat. Äidin on tärkeää muistaa tarkkailla raudan saantia.

Lapsen kehityksessä kasvonpiirteet muodostuvat ja sormet ja varpaat ovat erotettavissa. Sikiön sydänäänet kuuluvat vatsanpeitteiden päältä kuunneltuna. Raskausviikolla 17 sikiö harjoittelee nielemistä ja imemistä sekä reagoi ääniin. Raskausviikolla 20 raskausaika on puolivälissä, jolloin sikiön pituus on keskimäärin 21 cm.

Raskauden toisen kolmanneksen aikana äidillä voi ilmetä selkäkipuja, ummetusta ja ihon pigmentaation muutoksia. Lisäksi esimerkiksi jalkojen krampit ovat yleisiä neljännestä raskauskuukaudesta lähtien. Painonnousua suositellaan seuraamaan ja kontrolloimaan erityisesti tässä raskauden vaiheessa. Ruoansulatusongelmien välttämiseksi runsas nesteiden ja hedelmien nauttiminen on hyväksi. Raskausaikana tulevilla vanhemmilla nousee mieleen monia kysymyksiä. Kysymyksistä ja askarruttavista asioista kannattaa keskustella esimerkiksi neuvolakäyntien yhteydessä ja hyödyntää perhevalmennuksia. Raskauden toisen kolmanneksen lopulla sikiön pituus on noin 32 cm ja paino 1000 g.

Kolmas kolmannes (rv 28-40)

Raskauden viimeiset kolme kuukautta, viikot 28-40, ovat lapsen kehityksen ja kasvun aikaa. Äidin olo voi tuntua tukalalta kasvavan vauvan koon vuoksi. Ylimääräinen paino kehossa voi myös aiheuttaa selkäsärkyä ja väsymystä, eikä rappusten nousu tai lenkki koiran kanssa onnistu enää hengästymättä. Äidin on tärkeää muistaa levätä ja rentoutua. Verenpaineen tarkkailu on viisasta.

Raskausviikolla 30 vauva harjoittelee hengittämistä ja nikottelee. Nikottelu saattaa tuntua pieninä nykäyksinä kohdussa. Oman kehon kuunteleminen on edelleen tärkeää. Raskauden viimeisellä kolmanneksella vireystila voi vaihdella väsyneen ja uupuneen sekä energisen ja virkeän olon välillä. Raskausviikko 30 voi jo pitää sisällään harjoitussupistuksia.

Loppuraskauden aikana huonovointisuus tai päänsärky kannattaa tarkistuttaa neuvolassa. Tuleva synnytys voi jännittää ja pelottaa ja omista tuntemuksista on siksi hyvä puhua läheisten kanssa sekä neuvolakäynneillä. Valmistautuminen oman lapsen kohtaamiseen on synnytykseen valmistautumisen ohella viimeisen raskauskolmanneksen tärkeimpiä asioita. Muista myös hankkia välttämättömät tarvikkeet joita tarvitset heti vauvan tultua maailmaan. Näitä ovat esimerkiksi turvakaukalo, pienet vauvanvaatteet ja vaipat.

Raskauden loppuvaiheessa tulevan äidin unirytmi voi muuttua jo kohti vastasyntyneen unirytmiä ja yöunien kesto lyhenee. Päiväunien tarve voi tästä syystä lisääntyä. Raskausviikoilla 37-40 vauva laskeutuu ja supistukset voivat voimistua. Raskausviikolla 38 sikiön pituus on keskimäärin 48 cm ja paino 3200 g. Viikolla 38+0 raskaus on täysi, mutta keston vaihtelu on suuri. Synnytys voi käynnistyä supistuksilla tai lapsivedenmenolla.

Nauti raskauden viimeisestä kolmanneksesta ja äitiysloman alkamisesta. Tärkeintä on oman kehon kuunteleminen ja tulevaan valmistautuminen. Laskettu aika lähestyy!

Näin voit helpottaa oloasi:

  • Huolehdi säännöllisestä liikunnasta. Käy esimerkiksi rauhallisellä kävelyllä päivittäin.
  • Keskustele kumppanisi kanssa etukäteen synnytyksestä. Valmistautukaa yhdessä sekä synnytykseen, että lapsen maailmaan tuloon.
  • Lepää ja rentoudu esimerkiksi musiikin ja mielikuvaharjoitusten avulla. Venyttely voi myös auttaa rentoutumisessa.
  • Kerää itsellesi tietoa vauva-arjesta ja imetyksestä.
  • Käy hierojalla, osteopaatilla tai akupunktiossa. Valitse sinulle sopivin hoito, jolla helpottaa raskausvaivoja.
  • Mene luontoon rauhoittumaan ja rentoutumaan.
  • Hemmottele itseäsi ja nauti ajasta kumppanisi kanssa.