Mistä keksin tekemistä lapsille?
”Ei ole mitään tekemistä” on aika tuttu lause monen lapsiperheen kotona. Lapsilla riittää energiaa, mutta omat lelut eivät innosta. Tylsyyttä on toki hyvä oppia sietämään ja se jos mikä ruokkii mielikuvitusta kehittelemään uusia leikkejä. Lapset eivät jatkuvasti tarvitse ohjattua toimintaa, mutta toisaalta päivä saa mukavaa rytmiä, jos löytyy mielekästä tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin.
Ensimmäinen askel lasten kanssa tekemiseen on avoin mieli. Minulla on kotonani pienet ja samalla jo niin toimeliaat 3- ja 5-vuotiaat tytöt, joiden suu ja jalat käyvät kovaan tahtiin. Yhdessäolo on perheellemme tärkeää ja koemme yhdessä tekemisen mielekkääksi. Perheemme lempipuuhia ovat: uimassa käynti, metsäretket (eväiden kera tietysti) ja lautapelien pelaaminen. Tämä kuvastaa mielestäni hyvin sitä, kuinka lasten kanssa tekemisen ei aina tarvitse kuluttaa rahapussia, vaan vierailu lähimetsään on jo itsessään aivan ihana kokemus.
Leikkiminen
Olen huomannut kuinka osa vanhemmista ei pidä leikkimisestä (lukeudun itse tähän porukkaan) vaan helpompaa on pelata, askarrella tai lukea vaikkapa kirjaa. Mielestäni vanhempana on hyvä mennä välillä oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja ryhtyä leikkiin. Siinä samassa saattaa huomata kuinka läsnäolo lisääntyy. Leikkiin voi olla helpompi ryhtyä, jos palaa omiin lapsuuden leikkeihin. Tärkeää on myös muistaa, että ei ole väärää tapaa leikkiä. Lasta on siis turha ohjailla tai viedä tiettyyn suuntaan. Kannattaa unohtaa sana ei ja ottaa kaikki vastaan. Minun ja tyttöjeni suosikkileikit yhdessä ovat: kotileikit, kauppa ja erilaiset hoitolat. Taivas on rajana, kun lähdemme ”retkelle yläkerran hoitolaan”.
Lasten mukaan ottaminen
Lapset tykkäävät usein olla mukana kaikessa. Oli sitten kyse ruuanlaitosta, kauppareissusta, viikkaamisesta tai kahvitreffeistä. Lasten mukaan ottamisessa on aina riskinsä, jos homma meneekin sähläämiseksi ja rauhallinen kahvihetki jää haaveeksi. Olen miettinyt tätä asiaa usein ja huomannut kuinka paljon motivointi auttaa. Lapsille on hyvä kertoa rauhassa mihin ollaan menossa ja mitä heiltä odotetaan. Monesti vanhempina saatamme olettaa, että lapsi tietää kuinka pitäisi toimia, vaikka meidän pitäisi rauhallisesti opastaa ja auttaa. Meidän perheen kauppareissut taittuvat sitä paremmin, mitä enemmän lapset saavat toimia apulaisina. Tämä ottaa toki oman aikansa, mutta samalla opitaan uusia taitoja ja vietetään aikaa yhdessä. Yksinkertaisesta kaupareissustakin saa siis mukavaa tekemistä lapsille.
Tekemistä lapsille vai tekemistä lasten kanssa?
Yksi parhaista asioista vanhemmuudessa on mielestäni se, että pääsee kokemaan asioita uudestaan. Lasten kautta saa itse hämmästellä, innostua ja iloita asioista samaan tapaan kuin omassa lapsuudessa. Lapsen ilon tarttuminen on niin valtaisaa ja vie mennessään. Jo tämänkin takia kaikenlaisten uusien kokemusten tarjoaminen antaa paljon sekä lapselle että vanhemmalle. Lapsilla pitää olla tilaa pomppia, juosta ja huutaa. Tekemistä lasten kanssa löytyy kaikkialta ja kannattaa aina hyödyntää vuodenaikojen tuomat mahdollisuudet. Sosiaalinen media ja netti ovat täynnä vinkkejä kuinka löytää kotoa tekemistä, esimerkiksi temppuradan, itse tehdyn liman tai lasten kanssa kokkailun parissa. Kannattaa siis perehtyä itselle sopiviin kanaviin ja tarttua rohkeasti uusiin vinkkeihin. Lopuksi on vielä hyvä muistaa, että lasten kanssa voi myös joskus olla tekemättä yhtään mitään.
Sara Parikka (Matilda 5-vuotta ja Mimosa 3-vuotta)
äiti, bloggaaja & näyttelijä
Liity Lapsimessujen messuklubiin!
Lapsimessuilta pelejä, leluja ja vinkkejä! Tule kuulemaan lisää vinkkejä lasten kanssa puuhailuun ja tekemään hyviä löytöjä Lapsimessuilta. Tutustu tapahtuman ohjelmaan ja tarjontaan etukäteen ja hyödynnä etukäteistarjoukset liittymällä Messuklubiin.
Tutustu ja liity messuklubiin