Skip to content

Uimataitohaaste – #uintia6tuntia 

Lapsimessut ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) haastavat Suomen kunnat, lasten vanhemmat, isovanhemmat sekä lasten kummit ja muut läheiset aikuiset kuuden tunnin uintihaasteeseen. Sen tavoitteena on tuoda esiin säännöllisen harjoittelun merkitys ja haastaa Suomen kuntia tarkastelemaan uimaopetuksen tilaa.  

Katso vinkit!

Kuinka paljon uinninopetusta lapset saavat sinun kotikunnassasi?

Lähetä tai jaa somehaaste kotikunnallesi Lapsimessujen tai SUH:in somekanavista ja kysy! #uintia6tuntia  

Kuusi tuntia uintia lukuvuodessa kaikilla alaluokan luokka-asteilla antaa lapselle mahdollisuuden oppia ikätasoisesti vesiturvallisuutta ja uintitekniikoita, mikä on erinomainen panostus henkivakuutuksen lisäksi tulevaisuuden kansanterveyteen. Jokaisen lapsen läheiset aikuiset voivat osaltaan auttaa lasta kuudella yhteisellä uintikerralla syksyn ja kevään aikana uimataidon opettelussa.   

Mitä jos annat seuraavan kerran lapselle synttärilahjaksi yhteisiä uintiretkiä tai uintilippuja uimahalliin? Voit haastaa myös ystäviäsi jakamalla #uintia6tuntia –haasteen!  

Yksi selkeästi tunnistetuista koronarajoitusten aiheuttamista vajeista liittyy lasten uimataidon oppimiseen koronarajoitusten aikana, kun uimahallit suljettiin ja jopa koululaisuinnit olivat ajoittain tauolla. Rajoitusten lisäksi SUH:n kunnille teettämän tutkimuksen mukaan lapset ovat Suomessa hyvin eriarvoisessa asemassa, mitä tulee koulujen uimaopetukseen.  

Opetussuunnitelman tavoitteena lapsen tulisi oppia kuudenteen luokkaan mennessä uimataidon perusteet sekä oppia pelastautumaan vedestä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto suosittelee sen toteuttamiseen kuutta opetustuntia uintia joka lukuvuosi alakoulun ajan. Osa kunnista toteuttaa tätä täsmällisesti, osa painottaen alakoulun ensimmäisiin luokkiin. Osassa kuntia kuten pääkaupunkiseudulla, on käyntikertoja huomattavasti vähemmän. Tämän lisäksi luokkien ryhmäkoot suhteessa uimaopettajien määrään vaikuttavat opetuksen laatuun.  

Lapsimessujen ohjelmalavalla keskustellaan ja annetaan tänä vuonna vinkkejä päivittäin lasten uimataidon oppimisesta. Perjantaina 22.4. klo 13.00-14.00 järjestettävässä paneelikeskustelussa ovat mukana mm. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta (SUH) Tero Savolainen ja Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar. 

Kouluissa järjestettävä uimaopetus – SUH:n suositus ja harjoitteluvinkit 

Kouluissa järjestettävällä uimaopetuksella on merkittävä rooli uimataidon ja turvallisen vesillä liikkumistaidon kehittymisessä 

Peruskoulun opetussuunnitelman perusteissa on liikunnan sisällöissä määritelty uimataidolle opetuksen tavoitteet luokkien 1.–9. aikana. 

1.–2. luokan aikana: tutustuttaa oppilas vesiliikuntaan ja varmistaa alkeisuimataito  

3.–6. luokan aikana: opettaa uimataito(perusuimataito), jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä  

7.–9. luokan aikana: vahvistaa uima- ja vesipelastustaitoja, jotta oppilas osaa sekä uida että pelastautua ja pelastaa vedestä 

Jotta riittävät uima- ja vesipelastustaidot saavutettaisiin peruskouluna aikana, tulisi uimaopetusta järjestää kuusi tuntia jokaisella luokka-asteella peruskoulun aikana. 

Vinkkejä lapsen uimaopetukseen  

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Tero Savolaisen mukaan vanhempien on turha pelätä, että opettaa lasta väärin, tärkeintä on antaa lapselle mahdollisuus touhuta ja oppia vedessä liikkumista ja lapset lähes poikkeuksetta tykkäävät uimisesta. Lapsi on suositeltavaa viedä uimakouluun ennen koulun alkamista tai aivan ensimmäisillä luokilla. Veteen tutustumisen voi aloittaa ensimmäisistä pesuhetkistä lähtien. 

Uimataidon alkeet vaativat aikaa ja kolmen T:n toteutumista. 

Lyhyt oppimäärä uimataidon oppimisesta.  

  1. Ensin opitaan liikkumaan itsenäisesti vedessä pystyasennossa eri tavoin ja opitaan tuntemaan vesi kasvoilla ja korvissa ne kastellen. 
  2. Tutustutaan pinnan alaiseen elämään ja opitaan kontrolloimaan hengitystä kastautuessa, kelluessa tai sukeltaessa.
  3. Opitaan liikkumaan itsenäisesti vedessä vaaka-asennossa, apuvälineillä ja myöhemmin ilman.

Polku uimataidon oppimiseksi on lapsilla samanlainen kuin muidenkin taitojen oppiminen. Ensi katsotaan, sitten kokeillaan ja lopuksi keksitään itse, miten voidaan leikkiä. Uimataito on loppujen lopuksi lapsen työväline omiin leikkeihinsä. 

Yksittäisellä uintikerralla silloin tällöin ei juurikaan kehitytä. Mutta jos käydään lyhyen ajan sisällä kaksi kertaa uimassa, voidaan niiden yhteistuloksena oppia uusia taitoja. Jos uimassa käyntiä jatketaan kolmas ja neljäs kerta, aikaisemmin opittuja taitoja aloitetaan kehittelemään eteenpäin. Viidennen ja kuudennen kerran aikana on jo edetty johonkin täysin uuteen taitoon edellisten kertojen pohjalta. 

Tutustuminen  

Aluksi tulee tutustua rauhassa uuteen ympäristöön. Ensimmäiset kerrat uimahallissa ja rannalla voivat olla jänniä. Annetaan uimarille aikaa katsella ja totuttautua tilanteeseen sekä olosuhteisiin. Vanhempana voidaan auttaa esittelemällä paikkoja ja tutustumalla niihin yhdessä. Yksittäinen merkittävä tekijä tutustumisvaiheessa on vesi. Miltä se tuntuu ja kuinka se vaikuttaa liikkeisin. 

Kivoja leikkejä avaamaan tutustumisvaihetta 

  • Pesut, tasapainoilut, hyppelyt, juoksemiset, roiskimiset, vedessä oleminen 
  • Myös erilaiset lelut ja välineet auttavat tutustumisessa ympäristöön 

https://areena.yle.fi/1-4314303 

https://areena.yle.fi/1-4314296 

Tutkiminen 

Rohkeuden kasvamisen myötä alkaa herätä mielenkiinto ja vauhti vedessä touhuamista kohtaan. Erilaiset kelluttavat välineet auttavat uimaria haastamaan taitojaan. Pikkuhiljaa mielenkiinto voidaan kohdistaa veden alle ja alkaa miettimään sukellustaitoja. Vedenalainen maailma näyttää ihan erilaiselta uimalasien kanssa. Hengityksen kontrolli on tärkeätä, kun leikitään sukelteluleikkejä. Voidaan opetella hengityksen pidättämistä. 

Kivoja leikkejä avaamaan tutkimisvaihetta 

  • aarteet etsinnät  
  • tasapainottelut ja vedessä liikkuminen lötköpötköjen, pelastusliivien, uimalautojen tms. lelujen kanssa 
  • kurkkailut vedenpinnan alle uimalasien kanssa, “näkyykö varpaat?” 

https://areena.yle.fi/1-4314324 

https://areena.yle.fi/1-4314300 

https://areena.yle.fi/1-4414449 

Touhuaminen 

Tekemällä oppii – leikkimällä oppii. Aikaa tekee tehtävänsä. Uimareille tulee antaa mahdollisuuksia leikkiä vedessä. Meillä vanhemmilla on eri intressit, kuin lapsilla. Lapsilla ei myöskään ole kiire mihinkään. Mahdollistetaan vedessä oleminen, mietitään yhdessä hauskoja leikkejä vedessä ja kokeillaan niitä. Taidot kehittyvät itsestään. 

Kivoja leikkejä avaamaan touhuamisvaihetta 

  • eri tavoin sukeltelut ja potkujen harjoittelut 
  • alkeisuintityylien harjoittelut 

https://areena.yle.fi/1-4314304 

https://areena.yle.fi/1-4414449 

https://areena.yle.fi/1-4314325 

Pikkutaaperoiden kanssa uimassa käyville löytyy täältä hyvät vinkit: www.lapsestavedenystava.fi 

Tunnetko monikulttuurisia Suomessa asuvia perheitä? Uimataitoesitteitä eri kielillä:  

https://www.suh.fi/toiminta/uimataito_kuuluu_kaikille_-hanke